Despre Muzică

     Salutare prieteni,
{...}
Trebuie să menționez de la bun început care este genul (sau genurile) de muzică ce va fi postat pe 
această pagină.
Ceea ce se a posta va fi din categoria: Hip Hop / Rap, Reggae, R&B, Soul, Electronic Music / House.
Cam aici se vor încadra postările mele!
Mulțumesc!
 
În continuare să spunem câteva cuvinte despre genurile de muzică pe care eu le „promovez” prin postările mele de pe blog.
să începem cu genul principal de muzică pe care eu o prefer, o ascult și o să o „promovez”, respectiv Hip Hop / Rap.
Iată o scurtă istorie a genului:
<< Știați că >>


Hip hop (numit și hip-hop, hiphop sau prin generalizare rap) atât un gen de muzică cât și o mișcare culturală ce s-a dezvoltat în comunitățile urbane începând cu anii 1970. Crearea termenului hip hop este atribuită lui Keith Cowboyun rapper ce cânta cu Grandmaster Flash & The Furious Five. Deși Lovebug Starski, Keith Cowboy, și DJ Hollywood foloseau termenul hip hop când acest gen de muzică era cunoscut ca disco rap, se crede că Keith Cowboy a creat acest termen în timp ce râdea de un prieten care se înrolase în armată, cântând cuvintele "hip/hop/hip/hop" într-un fel în care imita cadența ritmică a soldaților ce mărșăluiesc. K. Cowboy a dezvoltat cadența și a înglobat-o în spectacolele lui, apoi a fost copiată de alți artiști; ca de exemplu partea de început a cântecului "Rapper's Delight" de către The Sugarhill Gang. 

Afrika Bambaataa este primul care a folosit termenul ca descriere a subculturii de care aparține muzica hip hop, deși se sugerează că același termen a fost și ca o descriere negativă a noului gen de muzică. De când a apărut în New York în anii 1970, hip hop-ul a ajuns să înglobeze un întreg stil de viață care încorporează diverse elemente de etnicitate, tehnologie, artă și cultură urbană. Sunt patru elemente fundamentale în hip hop:
Dans Hip hopBreakdance și alte forme de dans stradal;
Artă Hip hop: Artă de inspirație urbană, numită și graffiti
Muzica Hip hopDJingbeat-uri și beatmaking, și producție hip hop;
RappingMCing și poezie de inspirație urbană.
În anii 1970, partea de percuție muzicală, brake-beat-ul, era cea mai populară pentru dans. DJ Kool Herc și Grandmaster Flash independent unul față de celălalt au izolat și repetat aceste părți din muzică pentru petrecerile de dans ce țineau toată noaptea. Genurile preferate de muzică erau de obicei break-uri din cântece funk care de obicei aveau elemente de percuție. Rapping-ul s-a dezvoltat datorită faptului că MC-ii vorbeau în timpul muzicii pentru a-și promova DJ-ul, alte petreceri, sau despre alți MC. Această tehnică a luat amploare și s-a dezvoltat în rapping-ul care apare pe primele single-uri hip hop, unii MC vorbind despre problemele din zona lor sau problemele ce le are întreaga comunitate

Melle Mel, un rapper ce cânta cu The Furious Five este de obicei acceptat ca fiind primul care să se autodenumească un "MC"Până la sfârșitul anilor 1970 DJ-ii lansau viniluri cu beat-uri pe care MC-ii vorbeau. Printre melodiile populare este și "Supperrappin'," a formației Grandmaster Flash & The Furious Five, "The Breaks," a lui Kurtis Blow și "Rapper's Delight" a formației The Sugar Hill Gang. În 1982 Melle Mel & Duke Bootee au înregistrat "The Message" (creditată oficial formației Grandmaster Flash & The Furious Five), un cântec în care se puteau zări începuturile hip hop-ului social.
Hip hop-ul ca o cultură a fost definit și mai mult în 1983, când fostul membru al bandei Black Spades, Afrika Bambaataa și Soulsonic Force au lansat piesa "Planet Rock". În loc să vorbească peste beat-uri disco, Bambaataa, fiind avantajat de avansurile tehnologice ale sintetizatorului, a creat un sunet electronic inovativ. Mulți descriu momentul intrării pe piață al acestei piese ca un alt moment important în istoria muzicii și culturii hip hop. Media a început să se concentreze asupra unuia dintre cele mai mari impacte ce le-a avut hip hop-ul în loc să se lovească sau să se împuște, unii dintre foștii membrii ai bandelor au început să se bată — în alt mod: prin breakdancerappingturntable mixing sau graffiti. Până în 1985, tineretul de pretutindeni dansa breakdance pe muzică de: Run DMC, LL Cool J, Fat Boys, Herbie Hancock, Soulsonic Force, Jazzy Jay, Dr. Jeckyll and Mr. Hyde, și Stetsasonic.
Hip hop-ul timpuriu a fost văzut ca un suplinitor al altercațiilor dintre bande, battle-urile hip hop înlocuind violența fizică. Se crede că odată cu amploarea genului de rap comercial și gangsta în anii 1990, esența non-violentă a hip hop-ului a dispărut, mulți rapperi se lăudau cu droguri, arme, crime și violență. În aceste timpuri, muzica hip hop a început să fie ascultată de un public mai larg. Mulți artiști sunt acum catalogați ca hip hop alternativ/underground când încearcă să reflecte ce cred ei că sunt elementele originale ale culturii. Ariști/formații ca Talib Kweli, Mos Def, Dilated Peoples, Dead Prez, Blackalicious, și Jurassic 5 pun baza pe priceperea verbală, unitate sau activism contrar mesajelor de violență, bogăție materială și misoginism.

Cultura hip hop a început în cartierul Bronx din New Yorkprintre populația neagră și latină, la începutul anilor 1970, și de atunci s-a răspândit pe tot globul. Cele patru elemente principale ale culturii hip hop sunt MCing (rap), DJinggraffiti și breakdance. Unii consideră beatboxing-ul ca al cincilea element de hip hop. În massmedia, hip-hop se referă de obicei numai la muzica produsă de cultura hip hop.


Muzica hip-hop, care se poate recunoaște prin accentul pus pe ritm și includerea frecventă a rap-ului, a rezultat din melanjul dintre muzica jamaincană și cea americană, de către imigrantul DJ Kool Herc, la petrecerile sale care au început în anul 1970. Herc avea să difuzeze discurile funk cerute de public, dar a inventat beat-ul de hip hop prin izolarea break-urilor (partea cântecului numai cu tobe) de restul melodiei. În timp ce din această muzică s-a dezvoltat o întreagă cultură, muzica în sine a cunoscut o epocă de aur, în perioada 1986-1993.

Cel mai vizibil rol din cultura hip hop de azi este cel al MC-ului (Master Ceremony - Maestru de Ceremonii). MC-ul întreține publicul prin rap (rime puse pe ritm). Cu originile în toasting, din Jamaica, rapul s-a dezvoltat drastic de la introducerea sa în cultura hip hop de către Kool Herc și DJ Hollywood în anii '70

Primul MC autentic a fost Coke La Rock. Rapul a evoluat în timp datorită multor pionieri cum ar fi: Melle Mel, Kool Moe Dee, Schooly D, Run DMC ș.a.
Deși hip hop-ul nu a inventat noțiunea de DJ, i-a extins limitele și i-a diversificat tehnicile. 

Primul DJ de hip hop a fost DJ Kool Herc, care a creat muzica hip hop prin izolarea break-urilor (partea melodiilor care se concentrau doar pe ritm). Pe lângă îmbunătățirea tehnicilor lui Herc, DJ ca Grandmaster Flash, Grandmaster Theodore și Grandmaster Caz au făcut inovații mai departe prin introducerea scratch-ului. 
În primii ani ai hip hop-ului, DJ-ii erau vedetele, dar lumina reflectoarelor le-a fost furată de rapperi din 1978, mulțumită în principal lui Melle Mel din trupa lui Grandmaster Flash & The Furious Five. Mișcarea underground de turntablism a ieșit la suprafață, concentrându-se de asemenea pe abilitățile DJ-ului.


Beatboxing-ulinventat de Doug E. Fresh, considerat de mulți al cincilea element hip hop, este o percuție vocală a culturii hip hop. Este legat de arta creării ritmurilor și melodiilor, folosind gura și corzile vocale umane.

Această artă s-a bucurat de popularitate în anii '80, prin artiști ca Fat Boys și Biz Markie care își etalau talentul la beatboxing. La sfârșitul aceluiași deceniu a decăzut odată cu breakdance-ul și aproape că a dispărut și din underground. Beatboxing-ul a cunoscut o revitalizare la sfârșitul anilor '90, marcată prin lansarea albumului Make the Music 2000 de către Rahzel de la The Roots (cunoscut pentru performanța de a cânta în timp ce face beatbox). Internetul a ajutat considerabil renașterea beatbox-ului modern - la un nivel global nemaivăzut - cu mii de practicanți din peste 12 țări interacționând pe Humanbeatbox.com.

Beatbox-ul s-a întins recent dincolo de scopul inițial (imitarea "beat box-urilor" pentru a crea beat-uri de hip hop) spre alte forme. Este acum practicat ca o formă de drum & bass uman. Aria de sunete ce pot fi produse de corzile vocale ale omului sunt uluitoare, mai ales pentru cei nefamiliarizați cu această practică muzicală.

Breakdance-ulcunoscut și ca B-boying sau B-girling, este un stil de dans foarte complex care conține de la cele mai dificile elemente de acrobație la sol până la cele mai fine mișcări de balet, este un stil în care înveți să-ți controlezi corpul și temperamentul până la cele mai mici detalii. Termenul de breakdancer provine de la dansatorii de la petrecerile lui DJ Kool Herc, care își păstrau cele mai bune mișcări pentru break-urile din melodii
Breakdance-ul este un element important al culturii hip hop, fiind asociat adesea cu diferite stiluri de funk, care au evoluat independent în New York la sfârșitul secolului XX. Era ceva obișnuit în anii 1980 să vezi un grup de oameni cu un radio pe un teren de joacă sau de baschet, sau pe trotuar, executând un spectacol de breakdance pentru un public numeros.

În timp ce breakdance-ul în forma sa actuală a început în Bronx-ul de Sud odată cu celelalte elemente hip hop, este asemănător cu (și este posibil să provină din) Capoeira, un stil de dans/arte marțiale, care a fost dezvoltată de sclavi în Brazilia.

"Hip hop" ca o formă de dans devine din ce în ce mai popular. Acesta provine din breakdance, dar nu constă numai în mișcări de break. Spre deosebire de majoritatea formelor de dans, care sunt cel puțin vag structurate, dansul hip hop are foarte puține (dacă are) limitări în ceea ce privește pașii și mișcările.


Graffitio ocupație de când lumea, are o semnificație specială pentru hip hop fiind unul dintre elementele componente ale culturii. A început ca un mod de tagging pentru găști. În timp, graffiti a evoluat artistic și a început să definească estetica zonelor urbane. Multe trupe de hip hop s-au făcut renumite prin graffiti-ul lor, cum ar fi Black Spades.
Iată mai jos câteva clipuri care țin de istoria Hip Hop-ului / Rap-ului sau ajută să înțelegem cât de puțin dezvoltarea acestei culturi!





Biz Markie - Just A Friend


Să ascultăm o melodie Rap - Old School... Dacă nu ați reținut de mai sus rap este muzica culturii hip hop, iar Old School se referă la rap-ul timpuriu, de început (1975 - 1990) Pentru acest gen de melodie eu recomand Eazy-E (Eric Lynn Wright) cu melodia sa „Boyz N' Tha Hood”.

<< Știați că >>

Despre artist: „a renunțat la liceu în clasa a X-a și s-a întreținut prin vânzarea de droguri, mai târziu primind o diplomă de liceu. A folosit banii făcuți din vânzările de droguri pentru a înființa casa de discuri „Ruthless Records”. Când cu această casa de discuri, Ruthless au semnat Dr. Dre și Ice Cube s-a scris piesa „Boyz-n-the-Hood”, Ahmed Saaoud și Eazy-E au format grupul N.W.A împreună cu Dr. Dre și Ice Cube. Mai târziu, DJ Yella și Arabian Price s-au alăturat acestei formații.

Și... ăsta e doar începutul... Old School mai are multe de arătat !!! :D





ENJOY!!!


Acum vă mai reamintesc un artist (R.I.P.) care este, pentru mine, cel mai bun într-ale Rap-ului, probabil vă dați seama despre cine este vorba ... Tu Pac (Tupac Amaru Shakur, 2Pac, Pac). Pentru mine este „THE BEST”. 

<< Știați că >>

Despre artist: „cunoscut sub numele de 2Pac, Makaveli sau doar Pac, a fost un artist american renumit pentru stilul lui de rap și muzica sa, cariera de actor, poezii și activitatea socială. Este cunoscut în Guinness Book of World Records ca fiind rapperul cu cele mai multe vânzări de albume din lume, peste 120 de milioane. Majoritatea cântecelor lui Tupac sunt despre viața grea din ghetouri, rasism, problemele din societate, și, uneori, insulte adresate altor rapperi. Tupac este cunoscut pentru susținerea egalității rasei și egalitatea economică, cunoscut de asemenea și pentru descrierea în detaliu a violenței, abuzul de droguri și conflicte cu legea. Mulți îl consideră ca fiind cel mai mare rapper al tuturor timpurilor.
Și-a început cariera de rapper în anul 1990 când a înregistrat prima sa melodie cu ajutorul grupului vocal „Digital Underground”. Mai târziu a fost lansat primul său album și anume „2Pacalypse Now" care i-a adus foarte multe critici din cauza limbajului agresiv.
Tupac Shakur și-a început cariera de actor cu filmul ,,Juice", din 1992, unde interpreta un adolescent pe nume Bishop. Filmul a fost foarte bine văzut, criticii spunând că Bishop este un personaj complex și reprezintă o parte din adolescenții din ziua de astăzi. În 1993, a jucat în filmul ,,Poetic Justice", alături de Janet Jackson, jucând în rolul unui postaș pe nume Lucky. Se zvonea că rolul fusese scris de fapt pentru Ice Cube. În 1994, Tupac a jucat în filmul „Above The Rim”, un film dramatic despre baschet, unde el joacă rolul unui traficant de droguri. În 1996, Tupac a filmat filmul „Bullet”, care a fost lansat la câteva luni după moartea sa. În acest film, Tupac joacă rolul lui Tank. Următorul său film a fost „Gridlock'd”, lansat tot la câteva luni după moartea sa, jucând rolul lui Ezekiel 'Spoon' Whitmore. În 1997, a fost lansat ultimul film a lui Tupac, numit „Gang Related”, unde joacă rolul unui detectiv corupt pe nume Rodriguez. În 2008 se așteaptă lansarea unui film cu scenariul scris de el în timpul încarcerării, numit „Live 2 Tell”.
În 1993, Tupac formează grupul Thug Life împreună cu câțiva prieteni de ai săi: Big Syke, Macadoshis, fratele său vitreg Mopreme Shakur și Rated R. Grupul a lansat primul și ultimul lor album Thug Life Vol. 1 pe 26 Septembrie, 1994. Grupul cântă la concerte de obicei fără Tupac. Conceptul ,,Thug Life" în viziunea lui Tupac era o filozofie pentru viață. A dezvoltat cuvântul în ,,The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody". El a definit cuvântul ,,THUG" nu ca un criminal, ci ca un om care este stabil, care își știe puterile, care își face viața lui și este mândru de realizările sale. Tupac este singurul artist care a avut un album pe primul loc în Bilboard 200 în timp ce era in închisoare. Albumul a debutat cu numărul 1 în Bilboard 200 și a rămas acolo timp de cinci săptămâni. Albumul a fost vândut în 240.000 de exemplare în prima săptămână, Tupac fiind primul rapper care a atins această performanță.
În februarie 1996, Tupac Shakur lansează al patrulea său album intitulat All Eyes On Me, un album dublu, ceea ce l-a făcut primul rapper din istorie care a lansat un album ce conținea două părți.
Pe perioada încarcerării lui în penintenciarul de maximă securitate Clinton, Shakur a citit și studiat cărțile lui Niccolò Machiavelli și a altor scriitori cunoscuți, preluând astfel pseudonimul de "Makaveli" regăsit în albumul său The Don Killuminati: The 7 Day Theory. Albumul prezintă un contrast al lucrărilor anterioare. Pe întreaga durată a albumului, Shakur continuă să se bazeze pe temele reprezentate de durere, făcând acest album să prezinte cele mai evoluate idei din cariera saShakur a scris și înregistrat toate versurile în numai 3 zile, iar fazele de producție au durat 4 zile, rezultând un total de 7 zile pentru completarea albumului. Albumul a fost terminat înainte de moartea sa, acesta punându-și în totalitate amprenta asupra detaliilor. Albumul a debutat pe primul loc și a fost vândut în 663.000 de exemplare încă din prima săptămână.
Pe 13 septembrie 1996, la 04:03 am, Tupac Shakur a fost declarat mort. După acestea, corpul lui Tupac a fost incinerat, iar cenușa sa a fost împrăștiată în Oceanul Pacific, o parte din cenușa fiind amestecată cu marijuana de membrii grupului The Outlawz. Familia și prietenii au împărțit resturile rămase într-o ceremonie ce a avut loc în Soweto, Africa de Sud. Ceremonia a fost întârziată de la 13 septembrie 1996 la 16 iunie 1997, care ar fi fost a 26-a zi de naștere a lui Tupac.

Nici nu știu care melodie să vi-o recomand, îmi este greu să spun care îmi place mai mult, dar fiind în zona Old School, eu recomand „Hit Em Up”.

 

ENJOY!!!




Și tot în această zonă recomand și The Notorious B.I.G. cu melodia „Juicy”. 

<< Știați că >>

Despre artist: „Crescut în BrooklynNew York, Wallace a crescut în anii 80’, apogeul perioadei în care se vindeau droguri pe străzi, lucru pe care l-a practicat și el de la o vârstă foarte fragedă (12 ani). Când și-a lansat albumul de debut “Ready to Die” în 1994 el era o figură centrală pe scena Hip-Hop a Coastei de Est și a crescut vizibilitatea orasului New York într-o perioada în care muzica rap era dominată de artiști de pe Coasta de Vest a Statelor Unite. Anul următor, Wallace împreună cu câțiva prieteni din copilărie a format grupul Junior M.A.F.I.A.. În timp ce înregistra pentru al doilea album, Biggie a fost implicat in conflictul dintre Coasta de Est și Coasta de Vest ce domina scena mediatică.
Pe 9 martie 1997, Wallace a fost omorît de către un necunoscut în Los Angeles. Dublul său album “Life After Death” lansat 15 zile mai târziu a debutat pe locul intâi în Statele Unite și a fost certificat cu discul de diamant în anul 2000 pentru vânzări de peste 10 milioane de exemplare. De la moartea sa până în prezent au mai aparut alte trei albume cu semnătura lui BiggiePostul MTV l-a poziționat pe locul 3 în topul The Greatest MCs of All Time.
Deși nu eram mare fan, în ultimul timp am ascultat și nu e rău deloc... se zice: „Biggie smalls wasn't fat, he was just full of lyrics!



ENJOY!!!


Să trecem la un alt gen de muzică pe care eu o ascult și o să o „promovez”, respectiv „Reggae”. Iată o scurtă istorie a genului:

<< Știați că >>

Reggae este un gen muzical dezvoltat prima dată în Jamaica spre sfârșitul anilor 1960.
Reggae este un stil care își are originile în dezvoltarea stilurilor ska și rocksteady, cu un tempo în general mai lent decât cel al ska și rocksteady. Reggae de obicei are accentul pe a 2-a și a 4-a bătaie din fiecare măsură, având 4 bătăi pe măsură.
Reggae este adesea asociat cu mișcarea Rastafari, o influență importantă asupra multor muzicieni reggae importanți încă de la începutul său. Tematica versurilor e foarte diversă, incluzând iubirea, credința, relațiile, sărăcia, nedreptatea și alte probleme sociale.

Cuvântul reggae ca termen muzical a apărut pentru prima dată în presă odată cu hitul rocksteady din 1968 "Do the Reggay" al formației The Maytals, dar era deja folosit în Kingston, Jamaica ca și nume al unui dans mai lent și stil de rocksteady. Ca artist reggae Derrick Morgan spunea: "Nu ne-a plăcut numele de rocksteady așa că am încercat o versiune diferită a lui "Fat man". S-a schimbat beat-ul din nou. Producătorului Bunny Lee i-a plăcut ideea. A creat sound-ul cu vocea și chitara ritmică. Suna ca și "reggae, reggae" și de aici trăgându-și și numele"
Se spune că Bob Marley a revendicat cuvântul "reggae" care vine de la un termen spaniol pentru "muzica regilor".
Deși puternic influențată de muzica africanămuzica caraibeană și de rhythm and blues-ul american, reggae își are rădăcinile directe în dezvoltarea ska și rocksteady în anii 1960 în Jamaica.
Muzica ska prima dată a apărut în studiourile din Jamaica între anii 1959 și 1961. Aproape de anii '60, mulți muzicieni au început să folosească un tempou mai lent al ska, în timp ce experimentau offbeaturile și basul lent. Sound-ul lent a fost numit rocksteady, după un single de către Alton Ellis. Această fază a muzicii jamaicane a durat doar până în 1968, când muzicienii au început să încetinească tempo-ul muzicii din nou, și adăugând mai multe efecte. Acestea au dus la crearea reggae.
The Wailers, pornită de Bob MarleyPeter Tosh, și Bunny Wailer în 1963, este grupul care a făcut tranziția prin toate cele trei stagii: de la hituri ska precum „Simmer Down”, la un rocksteady mai lent și apoi la reggae. Ei sunt și printre pionierii importanți ai reggae, împreună cu Prince BusterDesmond DekkerJackie Mittoo și încă câțiva.
Câțiva dintre cei mai importanți producători jamaicani care au fost influențați intens în dezvoltarea din ska în rocksteady și reggae în 1960 îi include pe Coxsone Dodd, Lee "Scratch" Perry, Leslie Kong și King Tubby. Alt producător a fost Chris Blackwell, care a înființat Island Records în 1960 în Jamaica, apoi relocată în Anglia în 1962, unde a continuat să promoveze muzica jamaicană. A format un parteneriat în Marea Britanie până în 1974, când Saga a cumpărat denumirea.
Caracteristici ale muzicii: Tobe și alte instrumente de percuțieBassChitarăClaviaturiInstrumente de Suflat (instrumentele tipice sunt saxofonultrompeta și trombonul.), VoceTemele versurilor.
Reggae include câteva subgenuri, precum: Roots reggaeDubRockersLovers Rock și dancehall.
Roots reggae se referă de obicei la cel mai ușor de cunoscut tip de reggae, fiind făcut popular pe plan internațional de artiști precum Bob Marley si Peter Tosh, care au dominat inregistrăriile jamaicane din jurul anului 1972 până la inceputul aniilor 1980. Deși sunt caracteristici muzicale diferite față de muzica reggae, termenul "roots" face referire mai mult la mesajul transmis decat la stilul muzical si este des folosit ca fiind un stil/sub-gen sau pentru a da un anumit context unei muzici artistice care conține mai multe sub-genuri ale muzicii reggae.
Dub este un gen de reggaeiar pionierii acestui gen au fost Lee 'Scratch' Perry și King Tubby.
Termenul de "rockers" se referă la un sunet specific al genului roots reggae, pionierat la mijlocul aniilor 1970 de catre Sly & Robbie, ajunge foarte popular la sfârșitul aniilor 70'. Rockers este descris ca fiind un stil mai mecanic și mai agresiv al stilului de muzica reggae.
Lovers Rock este un sub-gen originar din sudul Londrei la mijlocul aniilor 1970. Versurile sunt de obicei despre dragoste. Reprezentanți ai acestui stil muzical: Gregory Isaacs, Freddy McGregor, Dennis Brown, Maxi Priest si Beres Hammond.
Descoperită de Columb în 1494, colonie spaniolă până în 1665, când a devenit posesiune engleză, autonomă din 1953 și independentă din 1962, Jamaica a dat lumii, pe lângă zahărul și romul celebru care îi poartă numele, stilul muzical ska și, derivat din acesta, reggae
În anii 50 ai secolului trecut, insula antileza populată majoritar de negri, urmași ai sclavilor de pe plantațiile de trestie de zahăr, era inundată de muzică nord-americană. La radio și, mai ales, la reuniunile dansante ale săracilor care nu își puteau permite sa plăteasca o orchestra ("sound systems", cu disc-jockey care selectau melodiile), se ascultau discurile de vinil produse în Statele Unite: rock'n'roll, rhythm'n'blues, boogie-woogie, soul, jazz. Primele discuri autohtone au fost produse special pentru aceste serate dansante. Interpretate de localnici (o față a discului conținea originalul, iar cealaltă interpretarea jamaicană), cu temperamentul lor caraibean, melodiile negrilor din nord s-au transformat, încet-încet, în ska, muzica sincopată în patru timpi, cu accentul pe a doua și a patra bătaie și cu ritmul marcat de chitara bas. În 1960, ska era un gen clar delimitat. Independența statală fusese precedată de independența muzicală a insulei, care exportă cu succes noul produs și pe filiera britanică, și pe filiera americană. (În legatură cu etimologia cuvântului exista controverse, dar una dintre variante susține originea onomatopeica, imitatoare a asprimii cu care sunt ciupite coardele chitarei.)
Se spune ca datorita verii sufocante din 1964, când dansatorii nu puteau tine pasul cu ritmul îndrăcit, ska s-a mai domolit, devenind rocksteady, din care va deriva, spre sfârșitul decadei, stilul reggae. Era perioada de creștere în popularitate a mișcării Rastafari, iar textele exprimau asumarea negritudinii și protestul social sau prezentau crâmpeie din universul rasta. Figura emblematica și pentru muzica reggae, și pentru rastafarianism este Bob Marley (1945-1981), care le-a făcut celebre pe amândouă și a indus, fără voie, ideea ca reggae ar fi muzica rastafarianismului. Eroare, spun indignați sacerdoții rastafarieni, muzica ceremoniala rasta este una de sorginte etopiana, ca și mișcarea însăși, și nu jamaicanul reggae.
Originea termenului "reggae" este obscura. Unii spun că ar veni din engleza jamaicană (streggae - rufos, sărăntoc, dar și prostituată). Alții, ca ar veni din sintagma "regular guy" (omul de rând, omul obișnuit, pentru care este cântată și care se recunoaște în această muzică). Alții îl deriva din "a ragged rhythm", datorita ritmului "sfâșiat". Bob Marley avea o explicație etimologica personală: invoca spaniolul "la musica del rey", muzica regelui (rastafarienii numesc muzica reggae "Jah Music", muzica regelui). Un lucru e sigur: reggae a devenit un cuvânt internațional cunoscut, iar muzica pe care o desemnează este vie și datorita mesajelor pe care le transmite.
În piesa intitulată "Concrete Jungle" (Jungla de beton), Bob Marley constată robia: "No chains around my feet,/ But I'm not free, oh-ooh!" (N-am lanțuri la picioare și totuși nu sunt liber). Pentru ca în altă piesa să îndemne: "Get up, stand up: stand up for your rights!/ Get up, stand up: don't give up the fight!" (Ridică-te și stai drept! Stai drept pentru drepturile tale! Nu te da bătut). Iar în "Small Axe" (Toporișca) anunță, amenințător, Sistemul: "So if you are the big tree/We are the small axe/ Ready to cut you down (well sharp)/ To cut you down" (Dacă tu ești copacul cel mare, noi suntem toporișca și suntem gata să te doborâm).
Rădăcini africane, filtru nord-american, sinteza jamaicană. Aceasta este muzica reggae. Chiar dacă un interpret nigerian afirma răspicat: "Eu nu cânt reggae jamaican. Reggae e african".
Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.

Astăzi aș vrea să vă aduc aminte de un alt mare „rege” al muzicii de data aceasta „Raggae” și după cum știți rege nu este decât unul, evident: BOB MARLEY.

<< Știați că >>

Despre artist: „ Robert "Bob" Nesta Marley (n. 6 februarie 1945; d. 11 mai 1981) a fost un cântărețcompozitorchitarist și activist jamaican. El este cel mai cunoscut interpret de muzică reggae, și este privit ca un profet al mișcării Rastafari.
Legend, compilația de cântece ale lui Bob Marley lansată post-mortem, este cel mai bine vândut album reggae al tuturor timpurilor, cu mai mult de 25 de milioane de exemplare.
Bob Marley s-a născut în micul sat Nine Mile în Saint Ann Parish din Jamaica sub numele de Nesta Robert Marley. În 1962, Marley înregistrează primele două single-uri "Judge Not" și "One Cup of Coffee", cu producătorul Leslie Kong. Aceste cântece, lansate de casa de discuri Beverley's sub pseudonimul Bobby Martell, au atras puțină atenție. Cântecele au fost relansate postum în albumul „Songs of Freedom”.
Bob era fiul lui Cedella Booker, jamaicană de 18 ani și a lui Norval Marley, căpitan britanic de 50 de ani, care s-a dezis de fiul său de frică să nu fie retrogradat. La sfârșitul anilor 50, Bob s-a mutat cu mama sa la Kingston, capitala unde locuitorii din zonele rurale veneau în speranța îmbunătățirii vieții lor. Din nefericire, pentru majoritatea, destinul în capitala însemna a locui în periferiile sărace. Bob a crescut în aceasta ambianță.
Bob Marley era un activist non-politic în Jamaica, un muzician consacrat, un susținător al mișcării rastafari. Bob Marley a hotărât să dea un concert gratuit în Parcul Eroilor Națiunii din Kingston, pe 5 decembrie 1976, cu intenția explicită de a promova pacea. În ziua de 3 decembrie, cu două zile înainte de “Smile Jamaica”, Bob, soția sa Rita, Lewis Griffith și managerul Don Taylor au fost răniți într-un atentat cu armă, provocat de niște necunoscuți, deși se presupunea ca însăși C.I.A. fusese băgată în această lovitură. În interiorul casei din Hope Road, Nr. 56, Jamaica, Bob a fost rănit de focurile de armă trase, în piept, foarte aproape de inimă și la un braț, soția sa, Rita, la cap, Lewis Griffith în stomac, iar managerul Don Taylor a fost de asemeni spitalizat deoarece s-a aflat pe linia focurilor de armă. Din fericire după un timp recuperarea a fost completă. Două zile după atentat, Bob și-a improvizat o platformă pe care a cântat. Când a fost întrebat pentru ce, el a răspuns:„Oamenii care trăiesc și încearcă să facă aceasta lume mai rea nu-și permit nici o zi liberă, cum aș putea eu să-mi iau una, când încerc să fac puțină lumină în obscuritate?”. Temându-se de un alt atentat, a părăsit insula și a plecat să trăiască la Londra. Acolo a înregistrat următorul album, "Exodus", unul din cele mai importante din cariera sa și din reggae.
În Londra, s-a rănit la un deget de la picior în timp ce juca fotbal. Rana netratată s-a dovedit a fi cancerigenă și cu toate că a tratat-o apoi în Miami, a continuat să se reproducă. În 1980, cancerul începuse să se propage prin tot corpul lui Bob. A putut să-și controleze boala timp de opt luni făcând tratament la clinica doctorului Joseph Issels, în Baviera. Tratamentul lui Issels stârnea multe polemici pentru că folosea numai remedii naturale și nu toxice. Pentru un timp au părut că sunt eficiente, în cazul lui Bob. La începutul lui mai, părăsea Germania pentru a se întoarce în Jamaica, dar nu a reușit să-și termine călătoria. Bob Marley a murit într-un spital din Miami la 11 mai 1981. Cu o luna înainte, Bob fusese decorat cu Ordinul de Merit al Jamaicai, a treia mare onoare a națiunii, ca semn de recunoaștere a inestimabilei sale contribuții aduse culturii acestei țări. Pe 21 mai 1981, onorabilului Robert Nesta Marley i se făceau funeralii oficiale din partea poporului jamaican. După funeralii (la care a asistat și Primul ministru ca lider al Opoziției) corpul lui Bob a fost înmormântat în satul său natal, Nine Miles, în nordul insulei, unde se odihnește într-un mausoleu. Bob Marley a murit la 36 ani.”
Nu voi putea spune o anume melodie din discografia lui Bob Marley care îmi place mai mult, știu doar că îmi plac toate melodiile acestui mare artist. Pentru mine, este „THE BEST”, în muzica Raggae la fel ca și Tu Pac în muzica Rap.
O melodie foarte bună a lui Bob Marley (R.I.P.) este „Jammin” pe care o să o postez mai jos, și o să vă las să o ... „savurați”



*** ENJOY ***


Iată o melodie care nu este promovată deloc pe radiourile / TV din ROMÂNIA ... oare DE CE??? 
Nu știu de ce nu este promovată, dar melodia este foarte bună, bineînțeles pentru cei care ascultă acest gen (raggae).


<< Știați că >>


Despre artist: „a fost reținut în New York de către autorități și încarcerat pentru jaf armat stând următorii 3 ani după gratii, unde a început să facă, pentru prima dată, cunoștință cu muzica. Când a fost eliberat din închisoare a fost expulzat în România”
Este vorba, după cum probabil știți (sau nu) de Pacha Man, iar melodia sa se numește: „Noi Vrem O Schimbare”. Mai jos avem clipul
Apropo ... nici măcar o dată nu am auzit-o la radio și nici la TV nu am văzut clipul! 
PĂCAT!!!


PACHA MAN - NOI VREM O SCHIMBARE 



YOU GOTTA LOVE IT !!!


În continuare vă prezint o melodie bună care „vinde”, să zicem așa, care are o linie melodică bună (vorbesc din punctul meu de vedere fără a avea vreo calificare într-ale muzicii) și un videoclip reușit.


<< Știați că >>

Despre artist: „În anul 2000 s-a lansat ca rapper cu numele Opmaestro, deși mai târziu și-a schimat numele în Stromae („Maestro” cu silabele inversate, o practică numită verlan). La 18 ani, a fondat un grup de rap numit „Suspicion”, împreună cu rapperul „J.E.D.I.” în Echiof.”
Este vorba despre artistul belgian STROMAE (Paul van Haver) cu noua sa melodie „Papaoutai.
Iată mai jos clipul, care după cum spuneam și mai sus, după mine, este unul reușit, la fel și melodia!


- Nice -

Să ne întoarcem și mai mult în timp și să schimbăm și genul de muzică și aș vrea să amintesc prima melodie care m-a marcat, din punct de vedere muzical... probabil că, pe atunci abia am început să „pricep” câte ceva din domeniul muzical.
Astfel vă reamintesc de Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) liderul formației Queen.


<< Știați că >>

Despre artist: „a fost un muzician, compozitor și textier britanic, cunoscut ca lider al formației britanice de muzică rock Queen. Mercury a fost recunoscut pentru calitățile vocale remarcabile de tenor și pentru prestațiile live. În calitate de compozitor, a compus multe hituri internaționale, printre care Killer QueenBohemian RhapsodySomebody to LoveWe Are the Champions și Little Thing Called Love. Mercury a murit în urma unor complicații ale sistemului imunitar cauzate de infectarea cu virusul care cauzează Sindromul Imunodeficienței Dobândite.
Deși formația Queen nu a fost foarte apreciată de criticii de muzică rock, ca dovadă clară, deși indirectă, fiind nominalizarea sa foarte târzie în Rock and Roll Hall of Fame (doar în anul 2001), aceasta a fost și continuă să fie extrem de iubită și apreciată în întreaga lume. „Marca” Queen a reușit să vândă până în prezent aproape o jumătate de miliard de albume. Trupa a petrecut mai multe săptămâni în UK Album Chart decât oricine altcineva în istoria muzicii, mai mult decât chiar The Beatles. Două dintre cântecele lui Freddie — We Are the Champions și Bohemian Rhapsody — au fost recunoscute drept cele mai bune cântece din toate timpurile de asociații importante precum Sony Ericsson și Guinness World Records. În 2006, Time Asia l-a clasificat pe Mercury drept unul din cele mai importante personalități ale ultimilor 60 de ani. Pe de altă parte, Mercury a fost criticat că și-a ținut secretă originea, preferințele sexuale și îmbolnăvirea de SIDA.

Nu o să postez niciuna din piesele celebre, ci, din punctul meu de vedere, găsesc ca o piesă foarte bună melodia „Living On My Own”, pe care vă las să o ascultați/urmăriți mai jos.




o- Enjoy -o



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rețetă Culinară: "Ciorbă bihoreană"

Rețetă Culinară: "Tort zi de naștere"

BuzzStore - Persil Discs 4in1