Rețetă Culinară: "Musaca cu cartofi"

          Salutare!

Cum vă mai descurcați? Sunteți gata pentru o rețetă culinară ilustrată făcută de mine în bucătăria mea?
Ehh... dacă voi sunteți sau nu gata ... eu mă simt încă în stare și iată ce rețetă culinară am să vă prezint astăzi!
Această rețetă culinară este una cu specific grecesc, are o dificultate medie și o durată de preparare de aproximativ 1h - 1h și 30 minute.
Mai jos aveți o poză ca să știți despre ce este vorba, mai apoi ... dacă vă place ce vedeți, citiți în continuare mai departe!

POFTĂ BUNĂ !!!



  • Câteva cuvinte despre rețetă și nu numai:

Acest preparat este unul cu adânci reminiscențe în istorie, fiind întâlnit atât în țările mediteraneene,   cât și în cele balcanice și arabice, mai precis, în țările care au făcut parte din Imperiul Otoman. Majoritatea bucătăriilor folosesc carne tocată pentru umplutură, însă la greci se folosesc mai ales vinetele, la turci se folosesc mai multe legume amestecate, iar în Balcani, și implicit în România, se folosesc cartofii.
Musacaua este un aliment prezent în special în bucătăria țărilor din Balcani și Orientul Îndepărtat.
Cuvântul musaca vine din arabă și înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba Greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel și versiunea care s-a impus în gastronomie.
Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc și larg, se coc în cuptor și produsul, musacaua, se servește bucăți mari, permițând să se observe alternanța straturilor de legume și de carne.
În versiunea turcească, musacaua nu se prezintă în straturi. Musacaua turcească este pregătită din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras, roșie, ceapă, toate amestecate cu carne tocată. Este servită cu sos de iaurt și pilaf de orez.
În versiunea originală, arăbească, musacaua este un fel de mâncare servită rece, un fel de salată compusă în principal din tomate și vinete, și este servită la începutul mesei, ca antreu.
În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croația, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mâncare poate fi gătit și cu cartofi, în loc de vinete. Sunt cunoscute și variante în care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi și cartofi. Cu toate că are un nume arăbesc, în general este considerată un fel de mâncare de proveniență grecească.
În varianta standard de musaca, cea care se prezintă în straturi delimitate, stratul de bază este din vinete prăjite în ulei de măsline, stratul de mijloc este compus din carne, de obicei de miel, pregătită înainte prin prăjire cu ceapă, usturoi, tomate și ierburi aromatice (dafin, cimbru, oregano) și alte condimente (scorțișoară, nucșoară, condimente arăbești, piper negru), iar ultimul strat este de fapt un sos bechamel sau un alt sos pe bază de ou și smântână – probabil sub influența bucătăriei Grecești de la începutul secolului al XX-lea. Cele trei straturi sunt așezate frumos într-un vas tapetat cu unt și pus în cuptor, pentru a se coace, până când stratul de deasupra capătă o culoare caramel, ceea ce nu durează mult pentru că celelalte două straturi au fost gătite în prealabil.
În sosul bechamel untul poate fi înlocuit cu smântână. În zona Balcanilor stratul de deasupra este în general format dintr-un sos cu ou și smântână, îngroșat cu brânză rasă, cașcaval ras sau pesmet.
Se poate pregăti și ca fel de mâncare de post, în întregime din legume, fără carne, ou și lactate. Astfel, carnea poate fi înlocuită cu ciuperci sau orice altă legumă care se pretează a fi tocată mărunt și condimentată bine, și se pune în vasul de copt netapetat cu unt, dar între două staturi clare de legume felii, vinete sau cartof.

  • Ingrediente:

    • 1 kg carne tocată (eu am folosit carne de curcă);
    • 1,5 kg cartofi;
    • morcov;
    • 2 bucăți de ceapă;
    • roșii sau bulion;
    • piper;
    • sare;
    • ulei;
    • 150 gr smântână;
    • ouă;
    • verdeață (pătrunjel, puțin tarhon și alte verdețuri preferate de fiecare în mâncare).

  • Poze:




 

 


Dacă ți-a plăcut, click LIKE !

Dacă vrei să afli detalii și sfaturi click mai jos !


  • Mod de preparare:


... // în curând //
Se servește caldă.

POFTĂ BUNĂ !!!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rețetă Culinară: "Ciorbă bihoreană"

Rețetă Culinară: "Tort zi de naștere"

BuzzStore - Persil Discs 4in1