Rețetă Culinară: "Chifteluțe cu susan"

          Salutare!
Cum vă merge? Rețete noi ați mai învățat? Eu am învățat una, se numește: chifteluţe cu susan ! Vreți să v-o prezint...!? Dacă nu vreți ... treceți peste ea... eu o s-o pun aici pentru cei interesați!:)
Este o rețetă culinară ușoară, care nu necesită prea multă bătaie de cap, nici mult efort, nici prea multe cumpărături, dar e o rețetă culinară gustoasă!:)
Mai jos aveți o poză ca să știți despre ce este vorba, mai apoi ... dacă vă place ce vedeți, continuați să citiți mai departe!
POFTĂ BUNĂ !!!




  • Câteva cuvinte în legătură cu rețeta culinară și nu numai:


În România, chifteluțele mai sunt cunoscute și sub numele de pârjoale (Bucovina) și sunt preparate de obicei din carne de porc. Sunt de dimensiuni medii sau mari, de la zonă la zonă și se pare că au ajuns în România în perioada Imperiului Otoman împreuna cu sărmăluțele și alte preparate turcești.
În Austria sunt de dimensiuni mari și se numesc „Fleischlaberl” sau „Fleischlaibchen”.
În Ungaria, în funcție de regiune, chifteluțele se numesc „fasirozott” sau „fasirt”, ambele cuvinte având proveniență austro-germanică. Tot în Ungaria cele mai faimoase chiftele sunt cele din ficat și se folosesc în supă. În afară de acestea din urmă, chiftelele în țara vecină sunt ca și în Ardeal, predominant din carne de porc, iar la ocazii festive, chiftele din piept de curcan și măr verde.
În Iran sunt nenumărate feluri de chiftele. Cele preparate la cuptor se numesc „kufteh”, ceea ce în limba persană înseamna „măcinat” sau „tocat”. Chifteluțele prăjite sunt de dimensiuni foarte mici, se numesc „kal-egonjeshki” adică „cap de pasăre”. Ambele variante sunt consumate cu pâine iraniană sau cu orez și sunt condimentate cu ierburi aromatizate tradiționale.
În bucătăria chinezească, chiftelele sunt preparate din carne de porc fiartă și cu sos de soia. Acest fel de chiftele sunt pregătite ca tradiție în zona Shanghai, sunt de dimensiuni mari și sunt numite „cap de leu”, având un diametru între 5 și 10 centimetri. Variante mai micuțe sunt preparate de obicei pentru supe și se numesc „ouă de porc”. Apoi sunt cele preparate la bain marie din carne de vită și sunt servite ca parte din bucătăria „Dim Sum”.
În Italia, chiftelele sunt cunoscute sub numele de „polpetta” sau „polpettine” și găsim aici chiftele de orez, de homar, de vinete, dovlecei și diferite feluri de carne. Sunt tradiționale în fiecare regiune din peninsula italică și sunt preparate prăjite sau la cuptor cu ori fără sos.
În Grecia se numesc „keftedes” și sunt preparate din carne tocată, ceapă și mentă.
Așa cum ați observat, chiftelele sunt răspândite în toată lumea și intră în tradițiile țărilor unde sunt preparate. Alte țări unde chiftelele sunt tradiționale, sunt: Finlanda unde sunt servite cu dulceață de merișoare, Danemarca, Germania, Indonezia, Japonia, Norvegia, Filipine, Polonia, Țările de Jos, Brazilia, Portugalia, Spania și țările din America Latina, Suedia, Marea Britanie și Vietnam.

  • Ingrediente:

    • cca 300 gr carne tocată;
    • 2 ouă;
    • 5-6 grăunțe de usturoi;
    • 1 cartof mare;
    • sare;
    • piper;
    • ghimbir;
    • mărar;
    • miezul de la 2 felii de pâine;
    • 50 ml lapte;
    • ulei;
    • susan;
    • pesmet;

  • Poze:




POFTĂ BUNĂ !!!

Dacă ți-a plăcut, click LIKE !

Dacă ai nevoie de detalii sau sfaturi click mai jos !



  • Mod de preparare:


Se ia miezul de la cele două felii de pâine și se pune în lapte la înmuiat.
Într-un bol se amestecă carnea tocată cu sare, piper, ghimbir, ouăle, mărar și usturoiul (trecut prin mojar).
Cartoful se dă pe răzătoare, se adaugă peste el un praf de sare, se scurge de zeamă și se adaugă peste compoziția de mai sus.
La compoziția rezultată se adaugă miezul de pâine, care, în prealabil, este stors de lapte.
Se pune uleiul la încins, între timp se formează chifteluțele de mărimea unei nuci.
SFAT:   Pentru a nu se forma spumă la ulei în timpul prăjirii, se udă mâinile cu apă și se formează chifteluțele fără a fi trecute prin făină.
După formarea chifteluțelor, acestea se trec prin susan, apoi prin pesmet și se dau la prăjit întorcându-se mereu de pe o parte pe alta.
Se scot pe un prosop de hârtie absorbant pentru a elimina excesul de ulei.
Se servesc cu garnitură, după preferințe.


POFTĂ BUNĂ !!!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rețetă Culinară: "Ciorbă bihoreană"

Rețetă Culinară: "Tort zi de naștere"

BuzzStore - Persil Discs 4in1